Menu

OLED blijkt het beste voor je ogen!

Flickering is een probleem van televisies dat we al jaren kennen.

Voor het eerst is er een ‘Eye Comfort Display’ certificaat uitgereikt door het onderzoeksinstituut TÜV Rheinland. Het onderzoek focust zich op drie onderdelen: blauw licht, hoge beeldkwaliteit en flickering. 

De helderheid van een televisie wordt gemeten door de PWM (pulse width modulation). Dit is vaak de reden van flickering bij een TV. Tijdens het onderzoek is naar voren gekomen dat OLED televisies hier vrijwel geen last van hebben. Zo hebben de OLED televisies maar 34% blauw licht terwijl normale televisies al snel boven de 50% komen. Blauw licht is vermoeiend voor de ogen en kan ook bijvoorbeeld uw slaap beinvloeden. 

Zo hebben de OLED televisies maar 34% blauw licht terwijl normale televisies al snel boven de 50% komen.

Bij een OLED-scherm produceert elke pixel zelf licht. Het betekent dat er geen achtergrondverlichting nodig is, wat de schermen dunner en desgewenst zelfs flexibel maakt. Gebogen schermen zijn een voorbeeld, maar voor de nabije toekomst kun je zelfs denken aan oprolbare OLED-schermen. Het ontbreken van achtergrondverlichting leidt niet alleen tot dunnere televisies (en andere apparaten) maar ook tot minder gewicht. Dat scheelt extra zware muurbeugels voor grotere schermen, maar betekent ook dat een televisie eenvoudig in je eentje te verplaatsen is.

Honderd keer sneller dan een reguliere LED-tv

De reactiesnelheid van OLED-tv’s is zelfs meer dan honderd keer sneller dan een reguliere LED-tv (en die zijn nu al snel). Dat zorgt op zichzelf al voor indrukwekkend beeld, maar resulteert vooral bij de nieuwste televisies en techniek voor een levensechte kijkervaring.