LED, OLED of QLED?

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie?

Ontdek de verschillen in alle TV’s en ontdek welke techniek het beste past bij jou.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie?

Je bent een beetje aan het rondkijken en informatie aan het verzamelen, en je hoort allerlei termen zoals LED, QLED en OLED. Wat betekenen deze woorden die zo op elkaar lijken? In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn en waar je op moet letten. Zo vind je de TV die het beste bij jou past!

Wat is een LED TV?

LED staat voor Light Emitting Diode, en dat is wat het scherm van je tv laat oplichten. Veel tv’s hebben een LCD-scherm, wat staat voor Liquid Crystal Display. Dit bepaalt welke kleuren je op het scherm ziet. De kleine LED-lampjes zorgen ervoor dat dit LCD-scherm verlicht wordt. LED-tv’s zijn er al sinds 2006 en ze komen in twee soorten: full LED en Edge LED.

Tegenwoordig hoor je ook andere termen zoals QNED, Mini-LED, Micro-LED of Crystal LED. Dit zijn allemaal soorten LED-schermen, maar dan net een beetje anders gemaakt. Ze proberen het beeld zo goed mogelijk te maken, bijna net zo mooi als bij een OLED-scherm, en dat is op dit moment het beste type scherm dat je kunt kopen.

LED TV’s zijn op dit moment de meest ‘normale’ TV’s die je kunt vinden. Het voordeel van een LED is dat deze over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan QLED of OLED schermen.

Wat is een QLED TV?

QLED staat voor Quantum dot Light Emitting Diode en het is een soort televisiescherm dat is bedacht door Samsung. Het lijkt een beetje op de gewone LED TV’s die je kent, maar het heeft een speciale truc! Tussen de lampjes en het scherm zit een laagje met superkleine deeltjes, quantum dots genoemd. Deze deeltjes zijn echt piepklein, nog kleiner dan een zandkorreltje, en ze helpen om de kleuren op het scherm super helder en kleurrijk te maken.

QLED TV’s hebben nog steeds een LCD scherm zoals andere TV’s, maar ze kunnen kleuren laten zien die veel levendiger zijn. Dat betekent dat alles wat je kijkt, van cartoons tot games, er veel mooier uitziet! Maar, net zoals bij andere LCD schermen, zijn de zwarte kleuren niet super super zwart. En als je vanaf de zijkant kijkt, ziet het beeld er soms niet zo goed uit, net zoals bij andere LED TV’s.

Een cool voordeel van een QLED TV is dat het scherm minder glanst. Dat betekent dat je minder last hebt van irritante weerspiegelingen van lampen of zonlicht op je scherm. Dat is super handig als je op een zonnige dag je favoriete show wilt kijken!

Wat is een OLED TV?

OLED, afkorting voor Organic Light Emitting Diode, maakt anders dan een traditionele LED TV geen gebruik van verlichting achter het scherm. In plaats daarvan geven de pixels zelf licht. Dit zorgt voor een perfecte zwartweergave; de pixels staan helemaal uit zonder verlichting achter het scherm, waardoor zwart écht zwart is. Een ander voordeel hiervan is dat de contrastratio, het verschil tussen het helderste en donkerste punt op het scherm, erg groot is. Bijvoorbeeld bij weergave van vuurwerk of een sterrenhemel valt dit erg op. Hierdoor zijn details in donkere scènes veel beter weer te geven en kunt u genieten van helderdere kleuren die dichter bij de realiteit staan dan een LED of QLED paneel. Daarnaast is de kijkhoek van een OLED TV veel groter dan bij een LED of QLED televisie. Dit verschil wordt ook gemaakt door de verlichting die niet achter het scherm aanwezig is. Als laatste zorgt de afwezigheid van een aparte verlichtings-laag ervoor dat de TV veel dunner kan zijn dan een LED of QLED TV. Er bijvoorbeeld OLED televisies leverbaar die qua dikte niet onder doen voor een smartphone. Zitten er dan alleen maar voordelen aan een OLED TV? Nee, een nadeel van OLED is dat het scherm gevoelig kan zijn voor weerkaatsingen. Zeker wanneer er in een ruimte met veel licht naar de tv gekeken wordt kan dit opvallen. Desalniettemin maakt een OLED tv alles goed met het scherpste en mooiste beeld. Helaas is een ander nadeel van deze techniek dat er weinig kleine televisies beschikbaar zijn met een OLED paneel. OLED televisies zijn er over het algemeen pas vanaf 42 inch.

Conclusie

Wat je jezelf af moet vragen bij het zoeken naar een nieuwe tv, is wat voor jou belangrijk is: prijs, beeldkwaliteit, geluidskwaliteit etc.

Ook is het goed te kijken naar waar je televisie zich bevindt ten opzichte van ramen of lichtbronnen.

Over het algemeen geeft OLED de beste beeldkwaliteit, daarna QLED en daarna gewoon LED. Alle andere namen zoals ‘mini-led’, ‘micro-led’ of ‘nano-led’ zijn dan weer iets betere technieken dan een normale LED televiesie.

Wil je de TV aan de muur ophangen of komt deze op een meubel te staan? Bij muurbevestiging kan het zeer slanke ontwerp van de OLED TV misschien wel de doorslag geven.

 

Wil je het verschil zelf zien?

Kom dan langs in onze showroom om de verschillen zelf te ervaren.