LED, OLED of QLED? – Wat is het verschil?

LED, OLED of QLED?

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie?

Een nieuwe televisie

U bent aan het oriënteren, u leest zich in, vraagt wat rond en al gauw vliegen de verschillende termen LED, QLED of OLED u om de oren. Wat geven deze afkortingen aan die ogenschijnlijk niet veel van elkaar verschillen? In dit artikel bespreken we de verschillen en de punten waar u op moet letten. Hierdoor komt u uit bij de voor ú beste TV.

LED, OLED of QLED? - Wat is het verschil?
Samsung Cashback QLED

Wat is LED?

LED, afkorting voor Light Emitting Diode, is wat zorgt voor de verlichting van het  scherm van uw televisie. Veel TV’s zijn nog altijd voorzien van een LCD, Liquid Crystal Display die bepalen wat voor kleur er wordt weergegeven op het scherm. De LEDjes zorgen voor de verlichting van dit LCD scherm. LED TV’s zijn sinds 2006 leverbaar als full LED en Edge LED.

Tegenwoordig zijn er nog veel meer termen bijgekomen, zoals QNED, Mini-LED, Micro-LED of Crystal LED; Dit zijn eigenlijk gewone LED-panelen, met iets andere technieken waardoor het beeld dichter in de buurt komt bij een OLED paneel, wat op dit moment het beste op de markt is.

Wat is QLED?

QLED, afkorting voor Quantum dot Light Emitting Diode, maakt net als gewone LED TV’s gebruik van een LCD scherm. Het verschil zit in een extra laag, bestaande uit Quantum dots, welke tussen de verlichting en het LCD-scherm is aangebracht. De quantum dots die gebruikt worden zijn zeer kleine kristallen, van 2 tot 10 nanometer dat is 0,000002 tot 0,00001 mm. Deze kristallen helpen, afhankelijk van hun grootte, één bepaalde kleur helpen genereren.

QLED televisies zijn dus in essentie nog steeds voorzien van een LCD scherm, maar dan wel een LCD scherm van een nieuwe generatie. De kleuren op een QLED televisie zijn veel rijker en helderder dan op een ‘normale’ LED TV. Deze helderheid zorgt er wel voor dat de zwart weergave, net als op een traditioneel LCD scherm, niet perfect is. Ook is de kijkhoek van een QLED televisie vergelijkbaar met een LED tv. 

Eén groot voordeel van een QLED TV is dat deze dankzij de extra laag een matter scherm hebben. Hierdoor heeft het scherm minder last van weerkaatsingen van de zon of van lampen die op het scherm schijnen.

LED, OLED of QLED? - Wat is het verschil?
LED, OLED of QLED? - Wat is het verschil?

Wat is OLED?

OLED, afkorting voor Organic Light Emitting Diode, maakt anders dan een traditionele LED TV geen gebruik van verlichting achter het scherm. In plaats daarvan geven de pixels zelf licht. Dit zorgt voor een perfecte zwartweergave; de pixels staan helemaal uit zonder verlichting achter het scherm, waardoor zwart écht zwart is. Een ander voordeel hiervan is dat de contrastratio, het verschil tussen het helderste en donkerste punt op het scherm, erg groot is. Bijvoorbeeld bij weergave van vuurwerk of een sterrenhemel valt dit erg op. Hierdoor zijn details in donkere scènes veel beter weer te geven en kunt u genieten van helderdere kleuren die dichter bij de realiteit staan dan een LED of QLED paneel.

Daarnaast is de kijkhoek van een OLED TV veel groter dan bij een LED of QLED televisie. Dit verschil wordt ook gemaakt door de verlichting die niet achter het scherm aanwezig is.

Als laatste zorgt de afwezigheid van een aparte verlichtings-laag ervoor dat de TV veel dunner kan zijn dan een LED of QLED TV. Er bijvoorbeeld OLED televisies leverbaar die qua dikte niet onder doen voor een smartphone.

Zitten er dan alleen maar voordelen aan een OLED TV? Nee, een nadeel van OLED is dat het scherm gevoelig kan zijn voor weerkaatsingen. Zeker wanneer er in een ruimte met veel licht naar de tv gekeken wordt kan dit opvallen. Desalniettemin maakt een OLED tv alles goed met het scherpste en mooiste beeld.

Helaas is een ander nadeel van deze techniek dat er weinig kleine televisies beschikbaar zijn met een OLED paneel. OLED televisies zijn er over het algemeen pas vanaf 42 inch.

Conclusie

Wat u zich in deze af moet vragen is wanneer u over het algemeen gebruik maakt van uw TV. Ook is het goed te kijken naar waar uw televisie zich bevindt ten opzichte van ramen of lichtbronnen.

Over het algemeen geeft OLED de beste beeldkwaliteit, daarna QLED en daarna gewoon LED. Alle andere namen zoals ‘mini-led’, ‘micro-led’ of ‘nano-led’ zijn dan weer iets betere technieken dan een normale LED televiesie.

Wilt u de TV aan de muur ophangen of komt deze op een meubel te staan? Bij muurbevestiging kan het zeer slanke ontwerp van de OLED TV misschien wel de doorslag geven. 

Wilt u het verschil zelf zien? Kom dan langs in onze showroom om de verschillen zelf te ervaren.

LED, OLED of QLED? - Wat is het verschil?

Maak een afspraak met één van onze specialisten

LED, OLED of QLED? - Wat is het verschil?
Maak een afspraak


  Adres

  Bartels Hifi – Tv – Domotica BV

  Showroom & Adviescentrum

  Besterdring 87-91
  5014 HH Tilburg

  Contactgegevens

  Tel: 013-5431489
  Email: [email protected]
  KVK: 72043075

  Plan je route

  Adres

  Bartels Hifi – Tv – Domotica BV

  Showroom & Adviescentrum

  Besterdring 87-91
  5014 HH Tilburg

  Contactgegevens

  Tel: 013-5431489
  Email: [email protected]
  KVK: 72043075

  Plan je route