OLED, afkorting voor Organic Light Emitting Diode, maakt anders dan een traditionele LED TV geen gebruik van verlichting achter het scherm. In plaats daarvan geven de pixels zelf licht. Dit zorgt voor een perfecte zwartweergave; de pixels staan helemaal uit zonder verlichting achter het scherm, waardoor zwart écht zwart is. Een ander voordeel hiervan is dat de contrastratio, het verschil tussen het helderste en donkerste punt op het scherm, erg groot is. Bijvoorbeeld bij weergave van vuurwerk of een sterrenhemel valt dit erg op. Hierdoor zijn details in donkere scènes veel beter weer te geven en kunt u genieten van helderdere kleuren die dichter bij de realiteit staan dan een LED of QLED paneel.
Daarnaast is de kijkhoek van een OLED TV veel groter dan bij een LED of QLED televisie. Dit verschil wordt ook gemaakt door de verlichting die niet achter het scherm aanwezig is.
Als laatste zorgt de afwezigheid van een aparte verlichtings-laag ervoor dat de TV veel dunner kan zijn dan een LED of QLED TV. Er bijvoorbeeld OLED televisies leverbaar die qua dikte niet onder doen voor een smartphone.
Zitten er dan alleen maar voordelen aan een OLED TV? Nee, een nadeel van OLED is dat het scherm gevoelig kan zijn voor weerkaatsingen. Zeker wanneer er in een ruimte met veel licht naar de tv gekeken wordt kan dit opvallen. Desalniettemin maakt een OLED tv alles goed met het scherpste en mooiste beeld.
Helaas is een ander nadeel van deze techniek dat er weinig kleine televisies beschikbaar zijn met een OLED paneel. OLED televisies zijn er over het algemeen pas vanaf 42 inch.