Menu

LED, OLED of QLED?

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie?

Een nieuwe televisie

U bent aan het oriënteren, u leest zich in, vraagt wat rond en al gauw vliegen de verschillende termen LED, QLED of OLED u om de oren. Wat geven deze afkortingen aan die ogenschijnlijk niet veel van elkaar verschillen? In dit artikel bespreken we de verschillen en de punten waar u op moet letten. Hierdoor komt u uit bij de voor ú beste TV.

Wat is LED?

LED, afkorting voor Light Emitting Diode, is wat zorgt voor de verlichting van het  scherm van uw televisie. Veel TV’s zijn nog altijd voorzien van een LCD, Liquid Crystal DIsplay. De LEDjes zorgen voor de verlichting van dit LCD scherm. LED TV’s zijn sinds 2006 leverbaar als full LED en Edge LED.

Bij nog vroegere, platte televisies waren CCFL-lampen, een variant op de welbekende TL-balk, een veel gebruikte verlichting. Vanaf 2008 verschijnen er steeds meer LED televisies en wordt de CCFL-lamp, door energieverbruik en kwik in die lampen, steeds minder gebruikt.

Wat is QLED?

QLED, afkorting voor Quantum dot Light Emitting Diode, maakt net als gewone LED TV’s gebruik van een LCD scherm. Het verschil zit in een extra laag, bestaande uit Quantum dots, welke tussen de verlichting en het LCD-scherm is aangebracht. De quantum dots die gebruikt worden zijn zeer kleine kristallen, van 2 tot 10 nanometer dat is 0,000002 tot 0,00001 mm. Deze kristallen helpen, afhankelijk van hun grootte, één bepaalde kleur helpen genereren.

QLED televisies zijn dus in essentie nog steeds voorzien van een LCD scherm, maar dan wel een LCD scherm van een nieuwe generatie. De kleuren op een QLED televisie zijn veel rijker en helderder dan op een ‘normale’ LED TV. Deze helderheid zorgt er wel voor dat de zwart weergave, net als op een traditioneel LCD scherm, niet perfect is. Ook is de kijkhoek van een QLED televisie vergelijkbaar met een LED tv.

Wat is OLED?

OLED, afkorting voor Organic Light Emitting Diode, maakt anders dan een traditionele LED TV geen gebruik van verlichting achter het scherm. In plaats daarvan geven de pixels zèlf licht. Dit zorgt voor een perfecte zwartweergave; de pixels staan helemaal uit zonder verlichting achter het scherm is zwart ècht zwart. Een ander voordeel hiervan is dat de contrastratio, het verschil tussen het helderste en donkerste punt op het scherm, erg groot is. Bijvoorbeeld bij weergave van vuurwerk of een sterrenhemel valt dit erg op.

Daarnaast is de kijkhoek van een OLED TV veel groter dan bij een LED of QLED televisie. Dit verschil wordt ook gemaakt door de verlichting die niet achter het scherm aanwezig is. Als laatste zorgt de afwezigheid van een aparte verlichtingslaag ervoor dat de TV veel dunner kan zijn dan een LED of QLED TV. Er zijn al televisies leverbaar die qua dikte niet onder doen voor een smartphone.

Zitten er dan alleen maar voordelen aan een OLED TV? Nee, een nadeel van OLED is dat de helderheid iets lager is dan een LED of QLED televisie. Zeker wanneer er in een ruimte met veel licht naar de tv gekeken wordt valt dit op. Een QLED TV heeft daar absoluut een voordeel met zijn hogere lichtopbrengst.

Conclusie

Wat u zich in deze af moet vragen is wanneer u over het algemeen gebruik maakt van uw TV. Ook is het goed te kijken naar waar uw televisie zich bevindt ten opzichte van ramen of lichtbronnen.

Over het algemeen geeft OLED de beste beeldkwaliteit, daarna QLED en daarna gewoon LED. Alle andere namen zoals ‘mini-led’, ‘micro-led’ of ‘nano-led’ zijn dan weer iets betere technieken dan een normale LED televiesie.

Wilt u de TV aan de muur ophangen of komt deze op een meubel te staan? Aan de muur opgehangen kan het zeer slanke ontwerp van de OLED TV de doorslag geven. 

Wilt u topkwaliteit met de beste service? Aarzel dan niet om eens lang te komen in onze showroom in Tilburg, of maak een afspraak en ervaar wat Bartels Hifi – Tv – Domotica voor u kan betekenen.

Kom langs in onze showroom!

Al meer dan 50 jaar is Bartels Hifi Tv Media dé specialist in beeld- en geluidsapparatuur in Brabant.
Daarmee zijn we een begrip in Nederland. Bij ons maakt u uitsluitend kennis met topmerken.

GROTE SHOWROOM MET DIVERSE LUISTERRUIMTES

Ons kwalitatief hoogwaardig assortiment is samengesteld uit de beste merken tegen de beste prijzen. Beleef de definitie van genieten in onze showrooms en luisterruimtes. Onze vakmensen adviseren en begeleiden u graag en deskundig, zodat u jarenlang optimaal geniet van uw investering. Ook na uw aanschaf blijft Bartels een belangrijke rol spelen bij bezorging en professionele installatie.

Contactgegevens

Winkel & Adviescentrum
LOEWE Gallery, BOSE Center, B&O Play store.

Besterdring 87-91
5014 HH Tilburg
T. 013-5431489
E. [email protected]

Openingstijden

Dinsdag 09:30 – 18:00 uur
Woensdag 09:30 – 18:00 uur
Donderdag 09:30 – 18:00 uur
Vrijdag 09:30 – 18:00 uur
Zaterdag 09:30 – 17:00 uur

Op maandag en zondag is onze winkel helaas gesloten.

Locatie